איך להתכונן לראיון עבודה?
שלחת קורות חיים למשרה שמעניינת אותך? עכשיו יכול מאד להיות שיזמנו אותך לראיון!
לכל משרה שמתפרסמת, בדרך כלל מוגשים עשרות אם לא מאות קורות חיים פוטנציאליים. אז קודם כל, קבלת זימון לראיון עבודה היא כבר נקודה משמעותית בדרך להצלחה! ראיון עבודה יכול לקבוע את עתידנו המקצועי, וכדאי מאוד להתכונן אליו כמו שצריך.
מאת הילה ירושלמי, בוגרת שגרירי רוטשילד ומנהלת משאבי אנוש
מה זה בעצם ראיון עבודה?
ראיון עבודה הוא פגישה שבמסגרתה המעסיקה או כל גורם מוסמך מטעמה, ישוחחו איתכם ויתרשמו מההתאמה שלכם לתפקיד. במהלך הראיון תצטרכו להציג את העבר והניסיון שלכם, את האופי ואת הערכים שלכם.
חשוב לדעת – בזמן הראיון ייבחנו לא רק התשובות והתגובות שלכם. המראיין או המראיינת יתבקשו להכיר אתכם גם ברמה האישית, את הערכים, ההתנהגות וההופעה שלכם. כמו כן, ייבחנו הידע המקצועי הרלוונטי לתפקיד וגם עמדותיכם באופן כללי. בנוסף, ייתכן מאוד שתישאלו מהן ציפיות השכר וההעדפות התעסוקתיות שלכם.
על מנת להצליח להרשים את המראיינים, כדאי להכיר את המבנה של הראיון ולהתכונן לקראתו.
לפני הראיון
לפני כל ראיון עבודה, חשוב לקרוא כמה שיותר על הארגון, להבין מי ייסד אותו, מהי ההיררכיה בארגון ואת אופי הלקוחות או הקהל שלו. אם מתאפשר, רצוי גם לברר מי יראיין או תראיין אותך ולנסות לחקור עליו או עליה מעט, להתייעץ עם מי שעובדים במקום או במסגרת דומה כדי לקבל מושג על אופי התפקיד, אופי הצוות ודרישות התפקיד.
לקראת הראיון, המראיין או המראיינת יקראו את קורות החיים שלכם כדי לקבל רושם ראשוני וכיוון להובלת הראיון. יכול להיות שהם ינסו למצוא מידע עליכם גם ברשתות החברתיות. לכם יש שליטה מלאה על מה שכתוב בקורות החיים שלכם. כדאי להגיש קורות חיים מקצועיים ככל הניתן וכן, גם לתכנן את ההופעה שלכם כך שתתאים לאופי התפקיד ותראה שהשקעתם בה מחשבה.
טיפ אליפות: כדאי להגיע לראיון בבגדים מעט יותר מגונדרים מעל סוג העבודה אליה אתם מתראיינים בכדי להראות רצינות והתאמה לתפקיד. לדוגמה, לעבודה משרדית, אליה מגיעים לרוב בלבוש יום-יומי, כדאי להגיע עם מכנסיים ארוכים, נעליים מכובדות וחולצה מכופתרת.
שלב ראיון העבודה
כשתגיעו לראיון העבודה, ככל הנראה תהנהנו לשלום או אם תרגישו בנוח, תלחצו ידיים. הרגעים הראשונים של הראיון מוקדשים לגיבוש הרושם הראשוני אצל שני הצדדים: מראה, טון ושפת גוף.
אם מדובר במראיינת מנוסה, סביר שהראיון יתחיל בשיחת חולין ויינתן תקציר של מה צפוי במהלך הראיון עצמו. לאחר הפתיחה תגיעו לחלק של השאלות והדיון. בדרך כלל השאלות מוכנות מראש. מדובר בשאלות פתוחות שמזמינות להרחיב בתשובות. כדאי לענות בצורה מפורטת ככל האפשר אך גם להיזהר לא להפליג בתשובות ארוכות מדי שיאבדו בתוכן את המסרים שתרצו להעביר. כאן זה המקום שלכם להיות קשובים לצד השני, לשפת הגוף ולתגובות ולהבין אם כדאי לעצור או דווקא להעמיק את התשובה.
מעבר לשאלות, בראיונות מסויימים תתבקשו לבצע סימולציות שידמו סיטואציות שעשויות לקרות כחלק מהתפקיד אליו אתם מועמדים, וישאלו אתכם כיצד תגיבו ומה תהיה הבחירה שלכם בתוך אותה סיטואציה. השיטה הטובה ביותר היא להיות מוכנים למצבים הללו ולנסות לתרגל סימולציות אפשריות עוד לפני הראיון, בהתאם לאופי התפקיד.
בתהליך חיפוש עבודה? כנסו לחשבון האינסטגרם הזה
השלב הבא הוא סיכום הראיון. לרוב תישאלו אם יש דברים שתרצו לציין, לספר או לשאול. זאת בהחלט תהייה הזדמנות נוספת, במידה והיא לא ניתנה קודם, לפרוש על השולחן את כל הערך המוסף שאתם מביאים איתכם לתפקיד: הרצון לתרום, להועיל לחברה, לעשות שינוי, להתפתח ולנסוק במסגרת התפקיד. ולא פחות חשוב, זה הזמן לשאול את השאלות שחשובות לכם! ראיון הוא תהליך הדדי. שאלות ענייניות שמגיעות מצד המרואיינים מוערכות ומעידות על הכנה מוקדמת, רצינות ומסירות לתהליך.
לאחר הראיון יגיע שלב ההודעה, שבו תעודכנו על קבלה או אי-קבלה לעבודה. קחו בחשבון שיש מקרים בהם המעסיקים לא יטרחו להודיע על אי קבלה.
טיפ אליפות: בכדי להתכונן לשאלות אותן ישאלו בראיון מומלץ להעמיק בחיפוש מקדים ברשתות החברתיות ובגוגל על החברה, ובנוסף אפשר להשתמש באחד הכלים הדיגיטלים של רשת הבוגרים/ות – "רעיון לפני עבודה" או ה"Connector״.
היתרון של בוגרי ובוגרות שותפויות אדמונד דה רוטשילד
כבוגרי ובוגרות תוכניות שותפויות רוטשילד, אתם נושאים איתכם יתרון גדול בשוק העבודה. אתם מביאים איתכם ערך מוסף מאחר ואתם מצוידים בעולם ערכי מעמיק, יוזמה, מנהיגות ועשייה חברתית שיכולים למקסם את הסיכויים שלכם בכל ראיון עבודה.
מקומות עבודה תמיד יחפשו כוח אדם ערכי ואמין שמעבר לתחום העיסוק, יוכל להעניק יתרונות חיוביים רבים לצוות ולארגון. השתתפות באחת התוכניות של שותפויות רוטשילד ממקמת אתכם אוטומטית ככאלה שרכשו באופן מעמיק ערכים של שינוי, שוויון וצמצום פערים חברתיים. אנחנו ממליצים בחום לציין את ההשתתפות בתוכנית בקורות החיים, ולהרחיב עליה גם בראיון העבודה.
שאלות שכיחות בראיון עבודה ותשובות מומלצות
הרושם אותו תיצרו יהווה חלק גדול מהצלחת הראיון. כדאי מאוד להתכונן לשאלות הנפוצות הבאות על מנת שתוכלו לענות עליהן או על שאלות דומות ברהיטות, בדיבור ברור ובבטחון עצמי שבאמת ישכנעו את המעסיקים שמדובר בעובד או עובדת רציניים ששווה להעסיק.
דרך מומלצת לעשות את זה היא לכתוב בקצרה את התשובות על דף ולשנן אותן.
ספר.י קצת על עצמך.
שאלה פשוטה אבל מתוחכמת. הציפייה היא לא לתמצת את חייכם באופן כרונולוגי מהרגע בו נולדתם ועד היום. מצופה מכם בעיקר לספר את מה שרלוונטי בסיפור שלכם עבור התפקיד אליו אתם מועמדים. השאלה בטוח תישאל בראיון ולכן מומלץ להתכונן אליה. חשוב לפתוח בכותרת. לדוגמה, ״שמי מאיה ואני יזמית, מעולה בעבודת צוות ואוהבת אתגרים״, ולאחר מכן לספר את הסיפור בצורה שתשלב את התכונות והכישורים שלכם ולספר על תפקידים או חוויות בונות שיש להן זיקה לתפקיד. מומלץ שהתשובה תהיה באורך של דקה וחצי לכל היותר.
מה החוזקות והחולשות שלך?
יש לציין חוזקות שרלוונטיות לתפקיד. מומלץ להדגים דרך מקרה שקרה לכם ומעיד על אותה חוזקה. במקרה של חולשות, כדאי למנות חולשות אמיתיות ולא כאלה ״מזוייפות״, כמו חוסר ויתור או פרפקציוניזם, שיכולות להיתפס דווקא כתכונות חיוביות ולפגוע באמינות התשובה. כדאי להדגים חולשה אמיתית שלכם ולדבר עליה בכנות, תוך כדי הדגשה של אופי ההתמודדות שלכם איתה, בעזרת כישרון שיש לכם או שיטות עבודה שסיגלתם לעצמכם. לצד הכנות בתשובה – כדאי לחשוב על חולשה שלא תפגע באופן ישיר בסיכויים שלכם להתקבל לתפקיד הרצוי.
ספר.י על פרויקט מרכזי שלקחת בו חלק בעבודה קודמת.
השאלה בודקת את מידת התרומה והחיוניות שלכם במקום העבודה הקודם. בשלב הזה אפשר לשתף בפרויקט או בחוויה משמעותית שמשקפת תכונות שמשמעותיות לתפקיד אליו אתם מתראיינים.
במענה על השאלה, כדאי להשתמש בגוף ראשון יחיד כמו – "השתתפתי", "יזמתי", "ניהלתי" "תרמתי" וכו', – אפילו אם זה היה כחלק מקבוצה, כדי ליצור רושם חזק יותר של לקיחת אחריות ויכולות אישיות. מומלץ לענות על השאלה בצורה מלהיבה וחיונית, כאילו אתם חווים שוב את החוויה. מראיינים מחפשים התלהבות, סקרנות ותעוזה (כל עוד זה נעשה בצורה אותנטית), וזה זמן טוב להפגין זאת.
מה הופך אותך ל"שחקנית קבוצתית"?
השאלה הזאת נשאלת לא מעט, בעיקר בתפקידים ניהוליים או בתפקידים הכוללים עבודה קבוצתית. קרוב לוודאי שבקורות החיים כבר ציינתם כישורי עבודה בצוות, אבל בכל זאת כדאי לספר על צוותים ספציפיים בהם עבדתם, תכונות אופי שלכם או אירועים קודמים שבהם פעלתם במטרה להגיע להישג קולקטיבי של צוות עובדים או במסגרת קורס.
כשאתם עונים לשאלה הזו, אפשר גם לחרוג קצת מתחום העבודה. אפשר לספר על מקרה שקרה במשפחה או במסגרת אחרת, שבו סייעתם, תמכתם וחתרתם להצלחת מטרה של קבוצת אנשים.
מה התכניות שלך לעתיד?
השאלה הזאת יכולה להיות מכשילה… במענה עליה, חשוב לא לציין את התכנית העתידית האישית, אלא תוכנית עתידית במסגרת החברה שאתם רוצים לעבוד בה. תוכלו לספר איך אתם מצפים להמשיך את הדרך המקצועית שלכם לאחר הקבלה לתפקיד, מה השאיפות שלכם בכל הנוגע לקידום ואופק מקצועי וכו'. כדאי להימנע מלציין אם יש לכם מטרה לעבוד לתקופה מוגבלת, או שמקום העבודה הנוכחי רק יהווה פלטפורמה לקראת מקום עבודה אחר. מנקודת מבטה של המראיינת – אתם מעוניינים לבנות את המקצוע שלכם בחברה בעתיד הקרוב ולא לנצל אותה כתחנת ביניים לפני מעבר לתפקיד אחר, אז תשדלו לא להכשיל את עצמכם!
מה המנהל הקודם שלך היה מספר עליך?
כדאי לחלק את התשובה לשלושה שלבים: ראשית, לציין דברים חיוביים שהמנהל או המנהלת הקודמים שלכם נהגו לומר עליכם. למשל: כמו – "הוא היה אומר תמיד שיש לי ראש גדול, שאני מבצע את כל המטלות במהירות ויעילות" ועוד.
שנית, אחרי הסופרלטיבים, כדאי להראות גם קצת הסתייגות ולספר על מקרים בהם למנהל היתה ביקורת כלפיכם או כל דבר אחר. אל תתארו משהו רציני, אלא מחלוקת לגיטימית שהייתה בינכם. מומלץ לסיים את התשובה בחזרה לאווירה חיובית: להדגים איך יישבתם מחלוקת עם המנהל, איך הייתם קשובים למנהל ואיך הסקתם מהאינטראקציה איתו מסקנות לעתיד.
טיפ אליפות: כשאנחנו אותנטיים, אנחנו מגיעים לביצועים טובים יותר. ראיון הוא אומנם חלון זמן קצר להביא בו את עצמכם, אבל זה לא אומר שצריך לעשות הצגה גדולה. הישארו מחוברים לעצמכם, ליכולות שלכם, להיכרות שלכם עם עצמכם ולמה שאתם מאמינים בו. ראיון מסתכם בשיחה בין שני אנשים (או יותר), הישארו פתוחים לשינויים לאורך הראיון ותהיו קשובים לפידבק מהצד השני.
לסיכום… יש לכם או לכן ראיון עבודה באופק? מומלץ מאוד להגיע לכל ראיון אחרי שחקרתם ולמדתם על הארגון או החברה והתאמנתם על תשובות אפשריות לשאלות. חשוב להגיע רעננים ובלבוש מכובד ונקי שתואם את מקום העבודה. רצוי להקדים לראיון, ובמהלכו לנסות ליצור קשר אישי עם המראיין, לשמור על קשר עין ולדבר בביטחון. ולא לשכוח לחייך!
בהצלחה!