מספיק עם השיווק, ככה תכניסו חדשנות לעסק


לא פשוט לפתח ולתחזק עסק עצמאי, ובואו נגיד את האמת – לפעמים לא משנה כמה נשקיע בשיווק, עדיין לא נצליח להגדיל מכירות. אז איפה נכנסת חדשנות לסיפור של העסק? ואיך היא יכולה לעזור לנו לייצר ערך מחודש למוצר או לשירות אותו אנחנו מציעים?

הפוסט הבא לקוח מתוך קורס חדשנות ויזמות לבעלי ובעלות עסק עצמאי ברשת הבוגרים/ות.


מאת ניר קורן, BUILDINN


אנחנו מגדירים את ישראל כמדינה חדשנית, "סטארטאפ ניישן",  אבל… מה זאת בכלל חדשנות?

חדשנות היא היכולת לייצר ערך, לחשוב מוצר או שירות שיכול לתת ערך גדול שיעמדו שמונה מאות אנשים בתור לקנות אותו. ההגדרה הפשוטה לחדשנות היא היכולת לחשוב ולפעול אחרת, באופן מועיל ואפקטיבי. לגרום ללקוחות שלך לומר:״וואו, נתת לי פתרון בעל ערך לבעיה שפעם לקח לי הרבה יותר מדי זמן לפתור". פשוט כך.

ומה קורה כשאין ערך לצד השירות או המוצר שלנו? או שאנחנו לא מוכרים, או שאנחנו מתחִילים להוריד את המחיר, או שמתעסקים בשיווק. לוקחים את הדבר הלא טוב שיש לנו ואומרים "זה נפלא ואפילו בהנחה".

 

מה ההבדל בין ״חדש״ ל״חדשני״?

אם נייצר חטיף שוקולד, הוא יהיה בסך הכל עוד חטיף שוקולד. חדש, אבל לא מעניין במיוחד. לעומת זאת, כשמדברים על חדשנות, נהוג לחלק אותה לשני סוגים: חדשנות תוספתית: לקחת דברים מוכרים ולשדרג אותם. קחו לדוגמה את הסמארטפון, שהוא בעצם טלפון נייד שנוספו לו פונקציות שלא היו בו קודם.

הסוג השני של חדשנות הוא חדשנות דיסרפטיבית (משבשת): פיתוח פורץ דרך. לדוגמה: שעון מודד דופק שמתריע על חנק בשנת הלילה. השעון הזה מחליף מכשירי דופק מסיביים שהיו מחוברים לגוף באמצעות חוטים ומכשירים נלווים. כשמכשירים אחרים נעלמים בעקבות השקת מוצר חדש (במקרה הזה, מכונה גדולה עם חוטים הוחלפה בשעון קטן), אפשר להבין שהתחום כולו שובש.

 

אז איך נעשה את זה בעסק שלנו?

  1. חדשנות במוצר חדש: המצאה של מוצר.
  2. חדשנות בתהליך: מציאת דרך שונה לייצר את המוצר אבל לא לשנות אותו באופן מהותי, למשל להפוך את המוצר לאקולוגי יותר ופחות מזהם, או לייעל את תהליך הייצור שלו.
  3. חדשנות במודל העסקי: מכירת המוצר בצורה שונה, למשל דרך שינוי שיטת התשלום מחד פעמי למנוי חודשי. 

 

איך מכניסים חדשנות לתהליך?

כשנרצה להכניס חדשנות לתהליך מסויים, נתחיל בלשאול את עצמנו: מה הוא הכאב או הצורך הכי גדול של המודל העסקי כמו שהוא היום? מכיוון שהתשובה על השאלה הזו היא לא תמיד פשוטה, ישנם שישה שלבים שעושים הרבה סדר ביכולת להבין איפה בדיוק נמצאת הבעיה.

פשטות. האם אפשר לפשט את שרשרת האספקה? אם למשל מדובר במוצר של ייעוץ, יש לו שרשרת אספקה רזה של ״קנית-קיבלת״, ויש מוצרים שיש להם שרשרת אספקה ארוכה שעוברת בין ספקים רבים.

עלויות. האם העלויות השוליות שלך גבוהות והרווח קטן? האם אפשר לצמצם את הפער?

זמן. האם אפשר לצמצם את משך התהליך ולייצר אוטומציות?

ערך. במובן הפרקטי. האם יש לכם יתרון תחרותי גדול על פני אחרים? ככל שהערך יותר נמוך, כך למתחרים יותר קל לשכפל את השירות או המוצר שאתם מציעים.

תועלת. כמה תועלת המוצר מייצר? האם הוא בעיה קונקרטית, או שהוא יכול להחשב כמותרות?

תדמית. האם המוצר נתפס כלפי חוץ כמותג נחשק ומוביל בתחומו?


עוד על הקושי שביצירת שינוי וחדשנות בעסק – בפודקאסט הזה


חדשנות במודל העסקי

יש מגוון דרכים להכניס חדשנות אל תוך המודל העסקי. לדוגמה, wolt מעסיקים את שליחיהם במודל עסקי של פרילנס. הם קוראים לשליחים ״שותפים״ וכך מאפשרים לעצמם פריסה גדולה וגמישות. שיטה זו נהוגה גם בחברות כמו uber או Gett.

ניתן להכניס חדשנות גם לשירות, דרך הצעת שירות נוסף שמתווסף למה שכבר קיים. אל תמציאו מוצר אחר שהוא רחוק מדי מהמוצר הקיים, אלא חשבו על שירות נוסף או משלים. למשל, להציע שירות באונליין, למתג מנוי ספורט בתור ״אתגר״ או להשתמש בעובדי ועובדות פרילנס כגורם צד ג׳ שיעזור לכם בהפצה.

 

אז איך תעשו את זה?

כלי שיכול לעזור לכם להכניס חדשנות למודל העסקי, הוא  קאנבס המודל העסקי. נסו לבחון את הצעת הערך שלכם ואת רכיביה ולהבין איך היום אתם נוהגים בחדשנות והאם יש דרכים אחרות טובות יותר לייצר ערך?

הפריסה של העסק על המודל העסקי דרך 9 שלבים מאפשרת לראות את מפת העסק והדרכים לייעולו.

קאנווס המודל העסקי
  1. הלקוחות: הבחירה בלקוחות תהיה בעלת ערך מרכזי בתהליך החדשנות. זהות הלקוחות משליכה על בחירת המודל העסקי. שחקו עם רעיונות ללקוחות אפשריים לאותו המוצר.
  2. הצעת הערך: תנו ללקוחות ערך שלא יהיה קל לשכפול, כי אז כנראה אין במוצר חדשנות ותחרותיות.
  3. קשרי לקוחות: נתחו את טיב הקשר עם הלקוחות. לדוגמה: יחס אישי/שירות אונליין/מענה טלפוני/עמוד פייסבוק וכו׳.
  4. ערוצי ההפצה: באילו ערוצים תשתמשו כדי להעביר את אותה הצעת ערך ללקוחות? למשל, הגעה לסניף/הגעה לבית הלקוח/שליחויות. בחירת ערוץ ההפצה תשפיע על הערך, לדוגמה אם הלקוחות שלי הם בגיל השלישי, משלוחים יגדילו את הערך עבורם.
  5. מקורות ההכנסה: יש לכם רעיון נהדר, הצעת ערך מעולה שיש לה אימפקט בעולם, אבל מי הולך לשלם על זה ומאיפה יגיע הכסף?
  6. משאבי הליבה: איזה משאבים נדרשים לעסק? מכונות יצור? עובדים ועובדות? אם אתם המשאב העיקרי של העסק,כדאי להשקיע בקורסים והתמקצעות.
  7. פעולות ליבה: Action Items. מה תצטרכו לעשות בעסק כדי באמת להצליח לייצר את הצעת הערך? ומה הפעולה העיקרית שצריכה להיעשות כדי שתוכלו למכור יותר?
  8. שותפויות: האם אפשר לעשות שיתוף פעולה עם מישהו? האם אני יכולה להתחבר לעוד גורם שאיתו ביחד אני אצליח להגביר את הצעת הערך שלי? ארגונים שמאגדים את הלקוח? עיריות?
  9. מבנה העלויות: מה העלויות של העסק? יכול להיות העלויות כל כך גבוהה שזה לא משתלם. לדוגמא: עובדים, ייצור, שיווק.

אחרי מילוי הקאנבס, תוכלו להכניס אליו כמה אפשרויות שונות (כמו לקוחות שונים, מקורות הכנסה שונים) ולשחק איתן.

 

בשורה התחתונה, אפשר להמציא מוצרים חדשים, אפשר לשנות את התהליכים בארגון (ייצור/שיווק וכו׳), אפשר אפילו להישאר עם המוצר ולשנות את המודל העסקי. לפעמים, שינויים במודל העסקי או בתהליכי העבודה יהיו משמעותיים יותר מלהמציא מוצר חדש, ולפעמים יהיה הרבה יותר קל לבצע אותם. אבל, וזה אבל חשוב, כשאתם רוצים ליצור ערך ולעשות חדשנות, אל תלכו רק על שיווק. צרו חדשנות. חשבו על כל תהליך הייצור ועל המוצר. אם הפתרון שלכם הוא לצעוק חזק יותר שהמוצר שלכם מעולה, יש סיכוי שהוא לא כזה. אחרי הכל, מה שאתם באמת רוצים, זה מוצר שאנשים עומדים בתור כדי לקבל אותו, ולא מוצר שצריך לשכנע בכוח את הלקוחות שהוא שווה.

והכי חשוב, תעיזו להיכשל ולהנות מהדרך – אחרי הכל זה העסק שלכם, והוא חייב להישאר רלוונטי כדי לשרוד.


רשת הבוגרים/ות כאן בשבילכם!

כנסו לקונקטור ותוכלו לחפש פרטים של עוד חברי/ות רשת עצמאים ועצמאיות!