אודות גישה (גיוון, שוויון והכללה) באקדמיה

גישה באקדמיה

'גישה באקדמיה' היא תוכנית בין־מוסדית מתכללת, הפועלת ביותר משלושים מוסדות אקדמיים בישראל – מכללות ואוניברסיטאות. התוכנית עוסקת בפיתוח תשתיות לתמיכה בסוגיות בתחום הגיש"ה – גיוון, שותפות והכללה – במוסדות האקדמיים שזוכים בתקצוב ות״ת, והיא מעניקה מעטפת תומכת, הכוללת מערך ייעוץ וליווי והזדמנויות לשיתוף פעולה. לתוכנית חמישה ערוצי פעילות עיקריים: ליווי בפיתוח תשתיות מוסדיות, עבודה שוטפת עם הנהלות המוסדות האקדמיים, פורום סגניות נשיא למגוון והכללה, פורום ממונות וממוני גיש״ה באקדמיה, ופיתוח ידע ייחודי בתחום הגיש״ה בישראל מתוך למידה על הידע הקיים בעולם.

 

'גישה באקדמיה' היא תוכנית המשך לתוכנית 'תקווה ישראלית באקדמיה', והיא נערכת מתוך שותפות בין־מגזרית ייחודית בחסות בית הנשיא בהובלת הגב׳ מיכל הרצוג ובשיתוף המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), קרן רוטשילד, פדרציית סן פרנסיסקו וקרן בלאושטיין. את התוכנית מפעיל ארגון שותפויות אדמונד דה־רוטשילד.

 

ערוצי הפעולה המרכזיים של התוכנית

לתוכנית חמישה ערוצי פעולה מרכזיים:

4. הכשרה מקצועית של ממונות וממונים מוסדיים: במסגרת התוכנית מוצעים חמישה מפגשים ייחודים לממונות וממונים על הגיוון, השותפות וההכללה במוסדות האקדמיים. המפגשים נבנים בשיתוף הממונות והממונים (שמתחלקים כבר בתחילת השנה לצוותי היגוי), והם כוללים הרצאות מחקר עדכניות בתחום הגיש״ה. חלקו השני של הפורום מוקדש לבניית רשת עמיתים, ללמידה הדדית, העמקת ידע קיים, יצירה ורכישה של כלים חדשים ומיצוב תפקיד הממונה במרחב האקדמי. כמו כן, הממונות והממונים משתתפים בסדנאות וקורסים מקצועיים וזוכים לייעוץ ארגוני המסייע להם בכתיבת תוכניות עבודה.

5. פיתוח ידע ייחודי לישראל: במסגרת התוכנית  מפותח ידע בתחום הייחודי לישראל, והוא מוצג בכנסים ייעודיים. נוסף על כך התוכנית מתבססת גם על הידע המתפתח בעולם בתחום באמצעות השתתפות במשלחות למידה והצגה בכנסים בין־לאומיים.

1. ליווי בפיתוח תשתיות מוסדיות: התוכנית עוסקת בפיתוח תשתיות תומכות במוסדות האקדמיים כדי לסייע להם להתמודד עם אתגרי תחום הגיש״ה (גיוון, שותפות והכללה). במסגרת זאת אנו עוסקות במיפוי הצרכים, תכלול מידע בין־מוסדי – איסוף מידע על אודות האתגרים העיקריים וגיבוש פתרונות אפשריים – שיתוף בתוכניות עבודה של יחידות המגוון השונות ופיתוח ידע חדש. כמו כן, במסגרת התוכנית אנו מעניקות ייעוץ, ליווי, הכשרה ותמיכה לממונות על המגוון ולסגניות הנשיא למגוון והכללה, ליחידות המגוון ולהנהלות המוסדות האקדמיים.

2. שיתוף פעולה עם הנהלות בכירות של מוסדות אקדמיים: מתוך הנחה 'שכדי לגוון נדרש כפר שלם', התוכנית שואפת למיצוב תחום הגיש״ה בדרגים הבכירים ביותר של המוסד האקדמי ופועלת לתרגם את העשייה הענפה בשטח לכדי מדיניות. במסגרת זאת אנו נפגשים עם פורום נמ״ר (נשיא, מנכ״ל ורקטור) בכל מוסד אקדמי, מספרות על התוכנית, שומעות על האתגרים ומסייעות ככל שביכולתנו ביצירת חיבורים, בתכלול תכנים, בחיבור ליועצים ארגוניים ועוד.

3. פיתוח מנהיגות בכירה: במסגרת התוכנית הוקם פורום סגניות הנשיא למגוון והכללה – פורום ראשון וייחודי מסוגו בארץ, שאליו מגיעות גם בעלות תפקידים בכירים בתחום. בפורום חברות פרופ׳ נטע זיו, סגנית הנשיא למגוון, שוויון וקהילה באוניברסיטת תל אביב; פרופ׳ עדי זלצברג, סגנית נשיא למגוון והכלה בטכניון; פרופ׳ סראב אבו־רביעה קווידר, סגנית נשיא למגוון והכלה באוניברסיטת בן־גוריון בנגב; פרופ׳ אורנה ששון–לוי, נציבה למגדר ומגוון באוניברסיטת בר־אילן; פרופ׳ מונא חורי, סגנית נשיא לאסטרטגיה ומגוון באוניברסיטה העברית בירושלים; ד״ר מיטל יונה עירן, ראשת המשרד לגיוון והכללה במכון ויצמן למדע; פרופ׳ יפעת ביטון, נשיאת מכללת אחוה ויו״ר ור״מ (ועד ראשי המכללות) הנבחרת; פרופ׳ ערין סאלמה–קודסי, סגנית רקטור למגוון והכלה באוניברסיטת חיפה. הפורום פותח לטובת למידה הדדית, שיתוף בידע, תכלול וניסוח מדיניות בין־מוסדית רלוונטית. הפורום נפגש אחת לחודש וחצי, ומנחה אותו היועצת הארגונית ד״ר חגית שחר פרירא.

 

 

צוות התוכנית

ד"ר יוספה טביב-כליף

סמנכ"לית אסטרטגיה ותוכניות המרחב האקדמי

קראו עוד >

ד"ר יוספה טביב-כליף

סמנכ"לית אסטרטגיה ותוכניות המרחב האקדמי

יוספה היא סמנכ״לית אסטרטגיה ותוכניות המרחב האקדמי בשותפויות אדמונד דה רוטשילד, ומנהלת תוכנית ׳גישה באקדמיה׳ העוסקת בפיתוח תשתיות ארגוניות בתחום הגיוון, השותפות וההכללה במוסדות אקדמיים בישראל.

המסלול המקצועי של יוספה משלב אקדמיה, מחקר, ייעוץ אסטרטגי לתוכניות אקדמיות וארגוני חברה אזרחית ואקטיביזם חברתי בתחומים של פמיניזם, דמוקרטיה וזכויות אדם.

יוספה היא חברת סגל בחוג ללימודי חינוך במכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין בירושלים ועמיתת הוראה בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית. ספרה ׳אתניות בתנועה׳ יצא לאור בהוצאת רסלינג. ספר נוסף בשיתוף עם חוקרות מהאוניברסיטה העברית על ׳יזמות שלום׳ יצא לאור בהוצאת אדגר. יוספה היא בעלת תואר ראשון בספרות עברית וחינוך, תואר שני בסוציולוגיה של החינוך, תעודת הוראה ותואר שלישי בסוציולוגיה של החינוך - כולם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

ליוספה ניסיון עשיר בייעוץ לארגונים לשינוי חברתי, קרנות ותוכניות אקדמיות. במהלך השנים שימשה יועצת אסטרטגית לארגונים חברתיים, ביניהם גם ארגונים פמיניסטיים, הייתה חברה בצוות האקדמי של תוכנית הופמן לאחריות חברתית לתלמידי ותלמידות מחקר באוניברסיטה העברית, ויועצת אקדמית ומנחה של תוכנית עמיתי עזריאלי של קרן עזריאלי. יוספה הצטרפה לשורה של ארגוני חברה אזרחית כחברת הנהלה, ביניהם: תנועת אחותי – למען נשים בישראל, קרן דפנה יזרעאלי –לקידום נשים בישראל, שדולת הנשים בישראל, תיאטרון יפו, ועוד.

יוספה נשואה ליניב, רואה חשבון וכלכלן, ואמא לאבישג-מרים, אריאל והללי-נעמי. בתחילת המלחמה הצטרף אליהם חייל (בודד), מתוק ומוכשר להפליא, שהרחיב את המשפחה ואת הלב. היא מתגוררת בעיר מודיעין ובשעות הפנאי היא קוראת ספרים (גם בהיותה מנהלת בוק קלאב סוציולוגי אבל בעיקר כי אמא שלה חשבה שלקרוא ספרים זה דבר חשוב), היא הולכת למרחקים ארוכים (עם פלייליסט משובח ופודקסטים מעניינים), ומתאמנת באימוני כוח מזה מספר שנים.

אתקלט טספאיי

רכז תוכנית גישה (גיוון, שוויון והכללה) באקדמיה

קראו עוד >

אתקלט טספאיי

רכז תוכנית גישה (גיוון, שוויון והכללה) באקדמיה

בעל תואר ראשון במדעי המדינה וחינוך מהאוניברסיטה העברית ובוגר תוכנית המצטיינים של החוג. בוגר קרן אייסף ובמסגרת היותו בקרן היה רכז של תוכנית ירושלים. בעבר אתקלט ביצע מגוון תפקידים בינהם אנליסט בחברה פרטית של מודיעין עסקי, דסקאי באגף אירו-אסיה של משרד החוץ, אגף הביטחון במשרד ראש ממשלה ושליח קהילתי בוושינגטון די.סי מטעם הסוכנות היהודית. תחביביו הם בישולים, צילום, בניה של מוצרים מעץ וטיולים ברחבי הארץ.